Σειρά επαφών είχαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΝΕ στη Χαλκίδα, τα στελέχη της εταιρείας Τρίτων Α.Ε, η οποία είναι η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για το Master Plan του λιμένα Χαλκίδας.
Σκοπός της επίσκεψης των μελετητών η ανταλλαγή απόψεων και η συζήτηση για τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες θα εντοπιστούν και θα ιεραρχηθούν οι πρωταρχικοί στόχοι και οι στρατηγικές προτεραιότητες στο στάδιο της μελέτης.
Σχεδόν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού παραβρέθηκε στη συνάντηση και ανέπτυξε τις σκέψεις θέσεις αλλά και τους προβληματισμούς για τα θέματα που εντάσσονται στη μελέτη.
Κοινός τόπος του συμβουλίου αλλά και των μελετητών φάνηκε να είναι η σημασία της κατασκευής μιας σύγχρονης και καθόλα λειτουργικής μαρίνας με προτιμώμενη θέση το σημείο της προβλήτας της Ούλεν στον σιδηροδρομικό σταθμό. Η δημιουργία μια μαρίνας εκατοντάδων θέσεων-εντός του αστικού ιστού-με όλες τις τελευταίες προδιαγραφές και τις ανέσεις θα μπορούσε αναμορφώσει κυριολεκτικά την εικόνα της πόλης, να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της και να εκτοξεύσει τους τουριστικούς δείκτες, συμβάλλοντας δυναμικά και με προστιθέμενη αξία, στην οικονομική ζωή της περιοχής. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του τεχνικού τμήματος και των μελετητών, ώστε να δομηθεί μια φιλόδοξη αλλά και λειτουργική πρόταση η οποία θα αποφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαρίνα-πρότυπο στον ελληνικό χώρο.
Συζητήθηκε επίσης ως θέμα προτεραιότητας η ιχθυόσκαλα της Χαλκίδας. Μια εγκατάσταση η οποία βρίσκεται στη σημερινή της θέση από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ενώ έχει εκσυγχρονιστεί, δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος των παρόντων και μελλοντικών αναγκών των επαγγελματιών αλιέων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας. Πιθανή μετακίνηση της, πρόταση η οποία θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Master Plan, θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε αλιείς και εμπόρους αλλά και να «απελευθερώσει» τον χώρο που βρίσκεται σήμερα η ιχθυόσκαλα για άλλες χρήσεις φιλικές προς τον πολίτη και την καθημερινότητα του.
Οι δυο πλευρές επίσης συμφώνησαν ως προς τη χρησιμότητα του νότιου κόλπου, προκρίνοντας την χωροθέτηση ναυταθλητικών και τουριστικών δραστηριοτήτων αλλά και υποδομών αναψυχής.
Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το τι θα προκύψει στη μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού για το κεντρικό αντικείμενο, τον εμπορικό λιμένα Χαλκίδας. Οι σύγχρονες οικονομικές και λιμενικές εξελίξεις αλλά και οι μελλοντικές προσδοκίες ανάπτυξης, καθιστούν το τωρινό λιμάνι μη ανταγωνιστικό και πιθανώς μη βιώσιμο σε μερικά χρόνια. Κύριος σκοπός λοιπόν της μελέτης η εξέταση των δυνατοτήτων της παρούσας λιμενικής εγκατάστασης και οι προοπτικές μετεγκατάστασης της σε άλλο σημείο. Για το λόγο αυτό και αφού έγινε μια συζήτηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, ακολούθησε συνάντηση με τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον όρμο του Βαθέος Αυλίδος και έχουν ιδιόκτητο λιμάνι για μια πρώτη διερευνητική επαφή σε σχέση με τον σχεδιασμό της μελέτης. Εκπρόσωποι των Ναυπηγείων Χαλκίδας, της Lafarge(τσιμέντα Χαλκίδας) και της AKFA A.E ενημερώθηκαν για τους αρχικούς σχεδιασμούς και τις πρώτες σκέψεις της μελετητικής εταιρείας και έδειξαν έντονο ενδιαφέρον.
Πολλές ιδέες έπεσαν στο τραπέζι από όλες τις πλευρές σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας και όλες οι πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν όταν θα υπάρχει η ανάλογη πρόοδος στον σχεδιασμό.
Οι εργασίες για τη μελέτη προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και σύντομα θα υπάρχει νέος γύρος επαφών και διεργασιών.
https://olne.gr/el/anakoinwseis/541-sinantisi-tritwn-ae-master-plan#sigProIdd9ee499781